Cine sunt eu


Cine sunt eu, Ana Papahagi, ca om, psiholog si psihoterapeut

Am sa impartasesc cateva din aspectele care ma captiveaza la asistarea de tip psihoterapeutic, deschizand implicit o fereastra catre cine sunt.

Unul din momentele in care vibrez foarte puternic la ce mi se intampla este cand fac parte dintr-o relatie terapeutica. E un tip de conexiune care nu e intens doar din perspectiva intimitatii, dar poate deveni un dans al gandirii si al emotiilor, prin care deblocam parti din noi la care anterior nu aveam acces, crestem si devenim asa cum ne-am dori sa fim. E o relatie vindecatoare pentru clienti, dar si noi, psihoterapeutii, suntem atinsi de forta, de resursele, de modul in clientii isi cladesc sensul.

Interesului meu pentru asistarea psihologica i se subordoneaza si fascinatia fata de limbajul pe care il folosim pentru a ne povesti propria experienta, inclusiv cea imaginara.

Povesti de blam, de neputinta, dar si de entuziasm si de perseverenta isi construiesc istoria utilizand cuvinte semnificative care ne modeleaza schemele cognitive si, in paralel, legaturile neuronale. As vrea sa invatam sa ne scriem povestea cu prietenie, cu blandete, sprijinindu-ne in situatiile dificile si aplaudand efortul de a ne imbunatati.

A insoti pe cineva in calatoria catre sine este un privilegiu pentru ca primesc reflectiile fiecarei descoperiri, pentru ca luminez drumul si, in acelasi timp, mi se lumineaza si mie, omul si psihoterapeutul Ana Papahagi, modul in care privesc in jur. Nu te poti uita atent la celalalt fara a te vedea si pe tine.

Experienta de psiholog si psihoterapeut

Cu cine am avut norocul sa lucrez

  • Prima experienta profesionala din cariera mea de psiholog a fost lucrul cu un copil cu Tulburare de Spectru Autist. M-a ajutat enorm, nu doar prin abilitatile pe care le-am castigat, ci pentru faptul ca m-a facut sa realizez ca nepotica mea are simptome similare. Astfel, sora mea nu a pierdut ani de zile amagindu-se ca problemele se vor rezolva de la sine si a inceput terapia devreme. Pentru copiii cu TSA e esentiala interventia timpurie, pentru a creste sansele sa fie cat mai independenti si sa poate invata intr-o scoala de masa. Ilincuta noastra poate acum sa scrie pe tableta ce doreste si nu mai plange, frustrata ca nu poate fi inteleasa.
  • Apoi, am ales domeniul asistentei sociale, prima linie de front in lupta cu adversitatile vietii, mai precis domeniul violentei in familie. Cei trei ani in care am lucrat ca psiholog la Centrul de Asistenta si Protectie a Victimelor Violentei in Familie (2006-2009) au reprezentat o perioada de lupte donquijotesti cu sistemul, in care am invatat sa ma raportez mai bine la violenta si pasivitate, la motivatie ambivalenta fata de schimbare, la diferenta dintre iubire si relatie, la rezilienta propriului nostru supravietuitor.
  • Urmatorul pas l-am facut intr-un ONG prestigios din Bucuresti, Fundatia Romanian Angel Appeal, cu experienta in managementul proiectelor sociale si de sanatate. Aici, am invatat despre cum poti in mod riguros organiza activati, cum poti gandi strategii de suport si interventie, care sa aiba sustenabilitate, pentru diferite categorii de grupuri vulnerabile.
  • Am folosit formarea si experienta mea ca psiholog in proiecte adresate femeilor inactive pe piata muncii, persoanelor afectate de tuberculoza si TSA.
  • Am activat si in zona de training (am participat la scriere de curriculum educational, de scenarii ale filmelor educationale, la organizare si sustinere de cursuri).
  • Am facut cercetare privind impactul emotional al bolilor cronice (psoriazis, poliartrita reumatoida, boala Chron, Parkinson, HIV/SIDA, spondilartrita axiala, hidrosadenita supurativa, hepatita C).
  • Activitatea mea de cercetare a vizat si adresabilitatea serviciilor de harm reduction dedicate consumatorilor de droguri injectabile si normele sociale care influenteaza consumul de alcool, tutun, droguri (pentru un proiect Carusel) si debutul timpuriu al vietii sexuale la adolescenti (pentru un proiect UNICEF).
  • In acelasi timp, am mers de la Bucuresti la Campina pentru a face consiliere psihologica impreuna cu adolescentii dintr-un centru de plasament, am organizat workshop-uri de dezvoltare personala cu adolescenti, am dezvoltat materiale pentru consiliere vocationala adresate studentilor de la psihologie si am facut consiliere si coaching cu persoane care doreau sa isi implineasca obiectivele existentiale.

In prezent, lucrez la propriul cabinet de psihoterapie, colaborand cu clienti care au curajul sa faca schimbari pozitive care sa ii aduca mai aproape de o viata care sa rezoneze cu valorile, interesele si dorintele lor.


Formarea ca psiholog si psihoterapeut

De la cine am invatat sa gandesc si sa actionez terapeutic

  • Am inceput clasic cu facultatea de psihologie si specializarea in psihologie sociala. Mai dificili au fost pasii urmatori, pentru ca voiam sa merg pe mai multe drumuri. Eram in mod egal interesata de abordarile psihodinamice si cognitiviste, intuind ca este niste intelepciune de asimilat de la analiza tranzactionala, psihoterapia existentiala si hipnoza ericksoniana.
  • Am ales ca prima formare teoretica consilierea psihologica cognitiv-comportamentala, forma consiliere rational-emotiva si comportamentala. Am finalizat formarea teoretica, sub indrumarea lui David Daniel, prin Institutul International de Studii Avansate de Psihoterapie si Sanatate Mentala Aplicata, Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca, Asociatia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania.
  • A urmat magia ESPERE, gazduita cat de se poate de ospitalier de Centrul de consultanta in dezvoltarea resurselor umane Ardis Consulting (actual Amaneser). Aici am invatat de la Jaques Salome, Aleth Naquet si Claudia Jimeno Beltran cum sa am grija de relatii, asumandu-mi partea mea de responsabilitate.
  • Am participat la cursuri de formare continua in diagnostic si evaluare clinica (coordonat tot de echipa de la Cluj), in tehnici cognitiv-comportamentale de interventie in agresivitate la copii si adolescent, gestionat minunat de Adina Botis, prin Centrul de Consultanta Psihologia si Orientare Psihologica Expert si am devenit Formator, cu ajutorul celor de la Schultz Consulting, care mi-a mai adaugat competente semnificative in a intelege dinamica grupurilor. Ulterior, am mai adaugat cursul de Interviu Motivational, prezentat calm si echilibrat de David Prescott, un psihoterapeut care lucreaza predominant cu clienti din zona infractionala si cel de Dialectical Behavioral Therapy – Tulburarea de personalitate borderline si dereglarea emotionala, structurat si explicat in aplicarea lui rezidentiala, de catre dr. Elena Prunetti.

Cursul care m-a impresionat atat de mult incat am inceput o formare mai ampla este cel de Psihoterapii scurte, colaborative orientate pe resurse si solutii. Am fost fascinata de limbajul slefuit, empatia si abilitatile lui Bogdan Ion si ale Andreei Ion si de talentul si modul tintit de a lucra ale Dianei Vasile, cu care am mai aprofundat in doua workshop-uri complexitatea traumelelor psihice.

Si, totusi, cel mai mult am invatat de la clientii mei, de la modul in care au rezistat la aversiunile cele mai crunte pana la solutiile creative pe care le-au gasit pentru a depasi obstacole care ar fi inspaimantat pe oricine. Am fost uimita, inspirata, miscata pana la lacrimi, entuziasmata si am ras in hohote. Stiu ca sunt norocoasa ca oamenii imi impartasesc experienta lor cu viata si ca pot sa ma bucur de schimbarea lor pozitiva. Sunt recunoscatoare tuturor celor care contribuie la evolutia mea ca om, psiholog si psihoterapeut.




Adresa Cabinet:
Strada Visinilor, nr. 3, sector 2, Bucuresti
(in cadrul Centrului PsihArt)
Telefon: 0723 66 64 33