Profesia mea
CONSILIERE PSIHOLOGICA IN PROBLEME PROFESIONALE
Profesia care imi aduce implinire
Stim cat de greu este sa putem profesa in domeniul de care suntem interesati si pentru care avem sau putem construi abilitatile necesare. Nu minimalizez nici dificultatea etapelor de orientare vocationala:
- a descoperi ce te pasioneaza (unii au blocat aceasta parte – a fi entuziasmat, pasionat de ceva – si incearca diferite locuri de munca, frustrati ca nu gasesc ceea ce pentru altii pare a fi la fel de usor ca un reflex);
- a alege sub presiunea altor forte importante din viata ta, cum ar fi parintii, care, uneori, se focalizeaza exclusiv pe pragmatismul unei profesii si ignora calitatile si preocuparile propriului copil.
In acelasi timp, pentru cei carora le e clar care este pasiunea lor, drumul pana la ea poate parea atat de complicat incat renunta de la inceput, ajungand sa se indeparteze de ei insisi. Altii isi abandoneaza vocatia pentru ca le e teama ca atunci cand vor ajunge in varf vor afla despre ei ca nu sunt speciali, ca nu sunt atat de performanti pe cat sperau si, mai ales, daca si-au legat valoarea personala de o anumita profesie, ca se vor simti inutili si fara sens.
In toate aceste scenarii de viata, consilierea psihologica poate ajuta foarte mult, facand posibila alinierea intre potential, aspiratii, decizii si actiuni.
Suprasolicitarea la munca sau sindromul burnout
Daca, printr-o colaborare fericita a norocului si determinarii personale, lucram in domenul favorizat, e posibil sa intervina alte obstacole in calea sentimentului de implinire. O astfel de piedica este suprasolicitarea care, stiti, duce la epuizarea cunoscuta si sub numele de sindrom burnout/ sindromul oboselii cronice. Tirania dorintei de a fi foarte bun, de a nu pierde oportunitati care altadata pareau aproape inaccesibile, fascinatia pentru anumite activitati ne pot face sa desconsideram nevoia de odihna.
Pentru a ne trage sufletul avem nevoie de pauze suficient de generoase. Asta inseamna ca trebuie sa invatam sa prioritizam, eliminand indelednicirile care depasesc posibilitatea personala de a le incorpora fericit in rutina zilnica. Altfel, vom incepe sa suferim si va fi afectata nu doar viata personala, ci si nivelul energiei si entuziasmului cu care realizam orice tip de activitate.
Alte probleme profesionale pentru care poti apela la consiliere psihologica
Alte impedimente sau blocaje in calea implinirii profesionale pe care le poti rezolva apeland la consiliere psihologica sunt:
- lipsa abilitatilor de a relationa adecvat cu echipa in care lucrezi, de a munci armonios in echipa;
- timiditatea sau lipsa increderii in sine care te impiedica sa-ti ceri drepturile;
- lipsa obisnuintei de a pune limite, cand cerintele angajatorilor sunt exagerate, nerealiste;
- stilul ineficient de comunicare (pasiv, agresiv sau pasiv-agresiv). Invatand cum sa fii asertiv (asertiva) la locul de munca poate reprezenta un pas urias in evolutia ta profesionala.
- reticenta de a-ti evidentia rezultatele pozitive in fata celor cu functie de conducere;
- dificultati in coordonarea activitatii propriilor subordonati, in cazul celor ce ocupa functii de conducere;
- problemele de organizare a timpului aparute din cauza ca nu intelegem modul in care lucram, cata nevoie de relaxare avem si cate sarcini putem prelua in acelasi timp, cazand in capcana inselatoare a multitasking-ului.
- tendinta de procrastinare (amanare) a anumitor activitati, care, impinse cat mai aproape de termenul de finalizare, cresc foarte mult nivelul de stres.
Echilibrul vine, ca intotdeauna, dintr-o cunoastere a propriilor posibilitati, dintr-o asumare a alegerilor, din curajul de a merge in directia care e in acord cu potentialul nostru, din determinarea in fata greutatilor. Versatilitatea sau capacitatea de a implementa schimbari, cand contextul profesional e nepotrivit, este de asemenea o abilitate extrem de utila in restabilirea echilibrului in viata profesionala. Versatilitatea presupune la randul ei constientizare de sine, incredere in sine, curaj. Toate aceste resurse interioare pot fi accesate mai usor cu ajutorul unui psiholog cu experienta in consilierea pe probleme profesionale.
Concluzionand, consilierea psihologica te poate ajuta sa iti implinesti nu numai nevoia fireasca de siguranta, ci si aspiratia spre implinire profesionala si personala. Daca te confrunti cu insatisfactii sau cu blocaje in viata profesionala, te pot ajuta in calitatea mea de psiholog si psihoterapeut. Te incurajez asadar sa stabilesti o programare la cabinet prin oricare din metodele de mai jos:
Telefonic: 0723 66 64 33
Email: programare@anapapahagi.ro
Formular de contact