Alianţa terapeutică


Alianţa terapeutică


Ca sa functioneze pentru tine, alianta terapeutica are nevoie de feedback-ul tau constant.  Terapeutul are nevoie sa stie care sunt tintele tale importante, prin ce mijloace vrei sa ajungi la ele si cum preferi sa se desfasoare interactiunea terapeutica. Asta nu presupune automat ca, atunci cand intri intr-o astfel de relatie, stii a priori ce ti se potriveste. Dupa primul contact telefonic sau prin e-mail, prezentarea de la usa cabinetului si dialogul incipient, deja incepi sa iti dai seama ce ai vrea sa se intample.

In mod obisnuit, oamenii asteapta respect, atentie, empatie si o directionare care sa ofere perspective noi, sa provoace insight si sa sustina schimbarea. Fiecare insa are o imagine proprie despre ce actiuni transmit acest mesaj si fiecare se simte confortabil intr-un anumit tip de mediu. Unii prefera un cadru mai formal, altii pun accent pe autentic, unii prefera umorul, altii, dimpotriva, se simt jigniti de o atitudine prea vesela, unii vor timp pentru a procesa fiecare intrebare, altii vor un ritm rapid de succedare a schimbului de idei. Deci, un terapeut care e axat pe rezultate isi doreste indicii cat mai clare despre abordarea care ar avea cel mai bun impact. Contextul terapeutic este unul sensibil, de aceea ai nevoie sa te asiguri ca ai incredere in competenta terapeutului, in intentiile binevoitoare, in faptul ca impreuna va indreptati catre un scop care corespunde dorintelor tale.


E greu sa dezvalui unui necunoscut frustrarile tale, punctele cele mai vulnerabile, partile din tine care te revolta sau te ingrijoreaza, umilintele, abuzurile, momentele mai putin inspirate. Sinceritatea, deschiderea si senzatia de siguranta vin odata cu intelegerea  in mod profund  a faptului ca relatia terapeutica este una securizanta. Aici primesti acceptare, incredere, sprijin si interes real in a te orienta spre o viata plina de sens si in acord cu potentialul tau pozitiv si constructiv.

Travaliul de introspectie poate sa iti reveleze continuturi neasteptate despre tine, poate sa doara si sa te rascoleasca, oferindu-si un catharsis pe care ti-l doreai demult, poate sa te faca sa te simti mai „centrat”, mai in acord cu tine, mai conectat la ceilalti, poate sa iti dea avant sa te implici si alte schimbari, de care iti era inainte teama. Cred ca psihoterapia este pentru oameni care au forta de a-si crea un spatiu interior care sa le dea liniste, dar care sa ii si stimuleze sa contribuie cu resursele lor la miscarea lumii.Adresa Cabinet:
Strada Visinilor, nr. 3, sector 2, Bucuresti
(in cadrul Centrului PsihArt)
Telefon: 0723 66 64 33