Travaliul terapeutic
Travaliul terapeutic
Dupa ce ai decis ca starea ta de bine ar putea fi stimulata de un terapeut, dupa ce ai urmat recomandarile prietenilor sau ai frunzarit printre site-urile cu cabinete de psihologie si ai ales psihoterapeutul potrivit, urmeaza prima interactiune cu acesta. Mi se pare important, ca de la inceput, sa dai cateva detalii despre motivatia ta si sa ceri informatii despre pret, locatie, modalitate de desfasurare si orice alte nelamurire ai avea.
Uneori, nu e clar de ce ai nevoie ca sa te simti confortabil in pielea si in viata ta si primele sedinte pot fi dedicate gasirii principalilor suspecti responsabili pentru starea de dezechilibru. Alteori, iti e foarte clar unde doresti sa ajungi si e de verificat, daca scopul pe care ti l-ai propus e acompaniat de beneficiile pe care le promite.
Rolul terapeutului este sa lumineze drumul si sa te insoteasca, asigurandu-se ca poate sa iti ofere suport la fiecare pas. Abordarile terapeutice pot fi focalizate pe trecut, pe disocierile provate de traume, pe maniera in care, in prezent, partea supravietuitoare din tine te ajuta sa te adaptezi la realitate si pe modul in care faci sa apara succesul in interactiunile tale cotidiene. Indiferent de scopul propus, ar trebui sa intri mai bine in contact cu puterea ta, cu intentia ta de a de proteja, de a te ajuta si de a te implini.
Si spatiul dintre sedinte poate fi folosit terapeutic, pentru a repeta anumite comportamente mai functionale si, in general, pentru a invata sa te raportezi mai sanatos la ce te inconjoara. Daca, in aceasta perioada, apar obstacole, clipe de disconfort acut, se recomanda reprogramarea unei sedinte cu data mai apropiata sau contactul prin e-mail, care sa ofere posibilitatea descarcarii afective si ordonarii cognitive a continutului psihic dureros.
Pe masura ce se proceseaza zonele sensibile si se simt resursele, capatand incredere in eficacitatea lor, frecventa sedintelor se va rari treptat. La un moment dat, vine si momentul in care colaborarea se inchide, ramanand mereu posibilitatea reluarii ei, daca apare o problema care te copleseste. Cand te conectezi la tine, ar trebui sa iti placa felul in care te raportezi la corpul tau, continutul gandurilor tale, modul in care iti construiesti sensul vietii. Si, uite asa, mai bogat, poti atinge si drumul altora, daruindu-le din intelepciunea si puterea ta.