Psihoterapie de cuplu
Psihoterapie de cuplu
In terapia de cuplu, trebuie sa armonizam doua moduri diferite de a simti si experimenta viata. Fiecare vine incarcat cu un bagaj de convingeri, valori, stiluri de a relationa si tocmai aceasta negociere pentru un numitor comun este complexa.
Obiectivele terapiei de cuplu
Obiectivele terapiei de cuplu pot fi diverse: de la cum sa invatam sa traim impreuna, fara sa ne agresam pana la cum sa invatam sa ne despartim cat mai sanatos. Adesea, oamenii decid sa inceapa procesul terapiei de cuplu, cand s-a ajuns deja la ostilitate, resentiment, gesturi de razbunare. Asta inseamna ca vom lucra mai intai la a pune pe un teren solid temelia relatiei dintre voi. Vom descoperi cum sa cerem, sa dam, sa primim si sa refuzam intr-o maniera care nu il lezeaza pe celalalt.
In terapia de cuplu, il ascultam cu adevarat pe partenerul de cuplu si trecem prin filtrul propriu daca ceea ce vine de la el e potrivit. Si, desigur, ca sa stim ce e in acord cu noi, e util sa descoperim care sunt cerintele noastre si cat de realiste sunt. De asemenea, sa filtram intre cerintele esentiale si cele mai putin importante.
Ca in orice tip de terapie, e nevoie de o relatie terapeutica viabila, cu compatibilitate, deschidere si senzatie de siguranta. Deci, e nevoie sa comunicam asupra cadrului si sa construim un proces care sa fie cat mai folositor si mai eficient.
Provocarile terapiei de cuplu
In afara de alegerea tardiva a momentului inceperii travaliului in cuplu, o alta dificultate importanta este motivatia diferita a partenerilor. Uneori, doar unul dintre membri doreste sa se implice intr-un proces de terapie. Astfel, apare posibilitatea ca celalalt sa saboteze constant interactiunile noastre si sa nu se implice in demersurile de schimbare.
In acest caz, voi reflecta intocmai situatia, care va deveni un obiectiv in sine. Se vor aborda motivele opozitiei – neincredere in proces, senzatia ca deja s-au facut multe eforturi si nu mai exista energie pentru altele, lipsa de speranta fata de un rezultat pozitiv. Numai dupa ce avem angajamentul ambilor parteneri, in directia unor scopuri realiste, decise de comun acord, putem porni la drum.
Mai exista scenariul in care un partener este pregatit sa incheie relatia si celalalt doreste continuarea ei. Daca decizia de finalizare ramane constanta, chiar cand o analizam impreuna, atunci nu are rost sa luam in considerare revitalizarea cuplului. Partenerul care spera intr-un proces de reconstructie a relatiei de cuplu va trebui sa hotarasca daca doreste sa participe la o terapie care va asista despartirea.
O complicatie suplimentara apare cand neimplicarea sau dorinta de incheiere a relatiei nu sunt explicit exprimate. Argumentele pentru aceasta ascundere a adevarului pot fi diverse – rezistenta mica la suferinta celuilalt, invinovatire de sine ca nu mai exista sentimente de iubire, implicarea intr-o alta relatie romantica etc. Prin oglindirea gesturilor, actiunilor care se opun procesului de terapie, se aduce la lumina ceea ce era dificil de expus. Claritatea ne ajuta sa stabilim ce vom face in continuare, care e calea care sa ne aduca mai aproape de o viata cu implinire si conectare sanatoasa la realitate si la sine.
Beneficiile terapiei de cuplu
In procesul terapiei de cuplu, ne descoperim nevoile, resursele, partile sanatoase care vor sa se conecteze si sa propuna o relatie vitala, plina de energie, unde ne incarcam bateriile, nu ne epuizam in agresivitate si discutii critice. Focalizarea pe un limbaj-solutie, nu un limbaj-problema, ne orienteaza inspre schimbari eficiente, care sa construiasca punti peste obstacole, nu sa ne adanceasca si mai mult in ele.
Recomand oricui are probleme in relatia de cuplu si nu reuseste in mod constant sa le rezolve sa nu astepte pana la toxicitate. Daca intervenim rapid in directia unei igiene relationale, vom plivi buruienile de comunicare si comportament si nu vom lasa sa ne sufoce bunastarea emotionala.
Terapia de cuplu faciliteaza o apropiere mai calda, adecvata cu nevoile partenerilor si respinge gesturile de violenta, manipularile, reprosurile. Relatia este fragila si fiecare scuturare, vatamare se repara greu si cu mult efort. De aceea, in terapia de cuplu, invatam sa avem grija de legatura dintre voi, sa alinam unde a fost ranita si sa cream premisele pentru respect reciproc, comunicare cu compasiune si completare fireasca, fara certuri si impasuri permanente.
Va astept cu drag sa construim impreuna, prin procesul de psihoterapie, relatia de cuplu pe care v-o doriti. Pentru programare, sunati la 0723 66 64 33.