Avatar

Cum gasesc psihologul potrivit

21 octombrie 2013
2 Comments
305 Views

Drum

Intr-una dintre discutiile de cafenea mi s-a povestit despre periplul cautatorilor de psiholog din cabinet in cabinet ceea ce m-a determinat sa scriu un articol care sa scurteze drumul catre cel potrivit.  Mai intai, trebuie precizat ca psihologul se poate infatisa sub multe titulaturi – coach, mentor, consilier psihologic, psihoterapeut, consultant in diferite metode de comunicare, trainer de soft skills etc. si, daca nu vreti sa va treziti ca vi se citeste aura fara voia voastra, e bine sa va informati inainte despre ce stie sa faca fiecare.

Astfel, daca un coach considera ca expertul in propria schimbare este clientul sau coachee, mentorul isi ofera expertiza ca model de depasire a diferitelor obstacole personale si profesionale. Prin urmare, mentoratul, asa cum sugereaza si numele, este o relatie de tip invatator – ucenic in care cel din urma se inspira din intelepciunea celui dintai, cu speranta ca va fi si el un profesionist. Coach-ul poate fi centrat doar pe partea de afaceri sau poate lucra si/exclusiv pe aspecte ce tin de sanatate si bunastare psihica, familie, stiluri parentale, relatii de dragoste, spiritualitate si ce mai presupune viata de zi cu zi a oricarui muritor. Clientul coach-ului si al mentorului este mai putin sensibilizat emotional de diferite tulburari mentale si isi doreste sa funtioneze la nivelul superior al propriului potential.

Persoana care trece prin momente dificile la care nu reuseste sa reactioneze intr-un mod sanatos se adreseaza psihologilor care se formeaza pe partea clinica. Psihoterapeutul trece printr-o formare mai complexa pentru ca vrea sa vindece patologii mentale, consilierul psihologic este preponderent interesat de dezvoltare personala, probleme subclinice, somatizari. Scolile psihoterapeutice sunt diverse (de orientare psihodinamica, cognitiv-comportamentala, integrativa, sistemica etc.) si pot avea viziuni despre interventia clinica ce contrasteaza acut.

Diferentierea poate continua. De exemplu, un psiholog se poate specializa doar in anumite tipuri de tulburari (de exemplu, tulburarile afective si anxioase), poate lucra doar cu copiii, doar cu adultii sau doar cu adolescentii. Nu presupuneti ca o expertiza intr-un domeniu implica o alta intr-un domeniu similar. De asemenea, nu presupuneti ca daca cineva are o anumita pregatire profesionala, cum ar fi psihiatria, nu o poate avea si pe cea de psiholog. Acelasi demers informativ e bine sa fie aplicat si altor denumiri conexe, pentru a preintampina imbratisarea in grup sau jocul cu atingerea nasurilor cand de fapt tot ce vreti e sa povestiti cuiva cat de greu va este sa divortati.

De obicei, acest gen de decizie apare la intalnirea dintre recomandarea unui prieten si propria perspectiva despre cum ar trebui sa fie un psiholog – o doamna la 40 de ani, cu coc, deux-pieces si care aproba prin ihm-uri versus un barbat cu barba freudiana care te indeamna sa te asezi pe o canapea si sa povestesti tot ce ti s-a intamplat din copilarie incoace.

Eu va propun sa va eliberati de prejudecati si sa fiti deschisi fata de aspecte ce tin de varsta si sex. Nu toate femeile sunt rabdatoare si nu toti barbatii sunt pragmatici. In plus, preferinta pentru un psiholog in varsta, invocand experienta acestuia, poate duce la pierderea unei interventii din partea unui psiholog mai tanar, a carui expertiza este ideala pentru tipul respectiv de problema. Experienta poate insemna doar trecerea anilor, nu neaparat expertiza. Identic, preferinta pentru un psiholog mai tanar, motivata de conceptia ca varsta inaintata se asociaza cu lipsa de informatie privind ultimele descoperiri din domeniu, poate duce la pierderea unui tip de insight care se construieste in ani de incercari si erori.

E recomandabil ca asteptarile despre atitudinea si comportamentul psihologului, modul de desfasurare a sedintelor si alte aspecte ce tin de acest tip de experienta sa fie discutate la inceput, cand se construieste contractul de lucru. Datoria psihologului este de a clarifica detaliile despre pregatirea sa profesionala, atitudinea despre schimbare, modul de structurare a interventiei, cu explicatii despre utilitatea fiecarei parti, prioritizarea obiectivelor, limitele confidentialitatii, expectatii fata de proprii clienti sau pacienti si, daca observa ca nu exista compatibilitate, de a referi clientul catre un specialist adecvat.

Nu e important sa stiti ca psihanalistul clasic freudian isi va cenzura personalitatea si pe cea a cabinetului pentru a stimula nevroza de transfer. In schimb, e bine sa fiti constienti ca orientarile psihodinamice concentrate pe fiecare caramida care a ridicat edificiul problemei se intind pe o perioada mare de timp. Cei dornici de explorare interioara si de reiterarea pasilor spre deciziile importante s-ar putea sa se simta dezamagiti de abordarea psihoterapiilor tintite pe solutie si mai scurte ca timp, care anticipeaza ca o schimbare antreneaza o alta, pe principiul bulgarelui de zapada. Cei care cauta un expert care sa le dea rezolvari de-a gata s-ar putea sa fie deranjati de atitudinea colaborativa a coach-ului, care propune un parteneriat in care cautati solutii impreuna de pe picior de egalitate.

Nu stiu ce sa opinez despre jonglarea cu mai multi psihologi. Adica ma duc la profesorul nu stiu care ca am auzit ca e bun, dar e si un cabinet dragut pe strada mea pe care obisnuiesc sa il frecventez. Psihologii incepatori sunt dornici sa fure tehnici si sa se expuna la cat mai multe tipuri de abordari clinice, dar nu stiu cum se descurca o persoana fara cunostinte de specialitate in domeniu. Sunt multe intervetii care se ciocnesc cap in cap si imi imaginez ca e greu sa decizi pe care sa o crezi.

Gasirea psihologului potrivit iti va schimba viata si modul in care interactionezi cu tine insuti, cu ceilalti si cu lumea in general. De aceea, nici nu te arunca in bratele primului venit, dar nici nu folosi importanta unei astfel de relatii ca sa procrastinezi vindecarea sau optimizarea personala.

Stii ca l-ai gasit cand:

  • te simti respectat si incurajat;
  • ai progrese;
  • ai incredere in cunostintele lui si in dorinta de a te ajuta;
  • obiectivele fixate impreuna sunt realiste si credeti impreuna in posibilitatea schimbarii tale;
  • te simti in siguranta;
  • nu ai senzatia ca esti impins intr-o directie nedorita sau care nu ti se potriveste;
  • exista simpatie reciproca;
  • de-abia astepti urmatoarea sedinta;
  • si lista e deschisa la completari.

 Psihologul potrivit te asteapta. Nu ezita sa il cauti (informat).

Puteti face programare la 0723 66 64 33, programare@anapapahagi.ro sau prin Formular de Contact.



Adresa Cabinet:
Strada Visinilor, nr. 3, sector 2, Bucuresti
(in cadrul Centrului PsihArt)
Telefon: 0723 66 64 33