Dating sau cautarea unui partener
E o nevoie fireasca sa cautam pe cineva care sa ne fie aproape emotional, sa ne ofere contact fizic, validare, sprijin, incurajare. E o nevoie fireasca sa iubim, sa daruim cuiva cuvintele noaste de admiratie, potentialul nostru de a creste impreuna, sa descoperim cum se creeaza si se mentine o relatie de cuplu.
Asa cum stim, nu e chiar usor sa gasim partenerul/ a potrivit/ a. Pe de o parte, vom fi confruntati cu diferenta dintre ce ne-am imaginat a fi o relatie si ce este in realitate si, de aici, dificultatile de ajustare. Pe de alta parte, noi ne schimbam pe parcursul vietii si, daca partenerul/ a nu doreste sa faca parte din aceasta transformare, va fi nevoie sa cautam o alta potrivire. Dar, pana acolo, e posibil sa intampinam dificultati pur si simplu in a intalni potentiali/ e candidati/ te.
Situatia clasica e aceea in care tineretea, cu toata inflorescenta de conexiuni sociale, ofera mai multe posibilitati de dating. De la un punct, insa, deja avem un grup de prieteni cu care ne intalnim de obicei, iar locul de munca sau alte contexte de interactiune s-ar putea sa nu fie generoase sau ofertante romantic. Ce e de facut?
Anul asta, in mod deosebit, am lucrat cu clienti/ te care isi cautau de multa vreme pe cineva special, ii resimteau puternic lipsa si erau frustrati/ te de obstacolele practice. Barbatii sunt intimidati de treaba cu agatatul. Si pe buna dreptate. Si eu as fi, daca ar trebui sa ma perind printre tot felul de cucoane cu fraze de spart gheata. Unii dintre ei, ca sa depaseasca acest trac, apeleaza la asa-numitul pickup artist, care le livreaza reteta infailibila a cuceririi tuturor femeilor. Tactici de genul acum ii dau atentie, apoi o ignor si folosirea unui wingman, pentru o introducere mai de succes… pe mine ma depasesc.
Eu as folosi mai putin tehnici mestecate de altcineva, care nu te caracterizeaza si ofera o imagine falsa audientei. Din punctul meu de vedere, e de lucrat pe imaginea de sine, cum ma raportez la mine ca barbat in cautarea unei femei, la anxietatea de a incerca sa cunosc pe cineva si, mai apoi, efectiv la prezentarea de sine.
Avand in vedere contextul cultural, in care agresiunea verbala pe strada este ceva obisnuit, femeile, chiar daca sunt disponibile, vor fi mai putin accesibile pe terase, in baruri sau chiar si in cluburi. Am fost mirata de faptul ca multe din clientele femei care au acuzat ca motiv principal de afectare emotionala absenta unui partener de cuplu au refuzat categoric posibilitatea de a folosi aplicatii de dating online. Chiar si in situatia in care in mediul lor nu exista posibilitatea anticipata de a-l intalni.
Este, totusi, explicabil. Aplicatiile de dating aduc cu sine cresterea riscului de a da peste persoane nedorite, care se poarta vulgar, fara respect, ciudat spre inspaimantator, expunerea la realitati pe care sperai sa le eviti: de exemplu, ca un mare numar de participanti deja e implicat in alte relatii. Pe de alta parte, ofera o diversitate de alegeri, intre care sunt sanse semnificative de a gasi ceea ce iti doresti. E nevoie de adaptare, reglare a asteptarilor, curaj, setarea clara si precauta a limitelor.
Ce facem cand ne-am intalnit? Ati putea crede ca oferim imaginea noastra cea mai atragatoare, dar nu e mereu asa. Uneori, din exces de zel si pentru a fi pregatiti pentru respingere, cream noi insine premisele pentru ea. Povestim amanunte jenante din trecutul nostru, defecte care nu au putut fi depasite, chiar patologii, ca sa fie omul pregatit.
Alteori, jucam un rol, fara sa intelegem ca, odata devualata, personalitatea reala s-ar putea sa nu fie dezirabila. Am reusit sa captam atentia printr-un personaj vesel, sociabil, vorbaret, dar noi de fapt preferam sa stam in pat si sa urmarim ultimul sezon din Dr. Who decat sa iesim cu prietenii la terasa. Eu nu as ascunde faptul ca sunt introvert/ a, e posibil sa fie tocmai cireasa de pe tortul atractivitatii. E recomandabil, totusi, sa existe un echilibru intre receptie si emisie, adica nici sa acaparam toata conversatia cu detaliile flamboaiante ale vietii noastre, dar nici sa ridicam din cand in cand din umeri, ca singulare incercari de a transmite ceva.
Pentru a avea sansa unei armonizari, e minunat sa ne cunoastem nevoile, ce tipologie de partener/a poate fi compatibila cu noi, in ce scenarii toxice predilecte avem tendinta sa ne afundam. Daca detectati jocuri imature, persoane cu comportament toxic, pe care, fara vreo explicatie rationala, le gasiti fascinante, cel mai bine e, pentru a va pastra o culoare fericita a aurei, sa rupeti interactiunea. In acelasi timp, daca banuiti ca, in spatele intimidarii de moment, se ascunde un caracter pentru care merita sa asteptati, acordati un plus de sanse de cunoastere.
Pe cei care vor sa isi clarifice ce tip de relatie li se potriveste si cum sa o construiasca, pe cei care nu se considera destul de atragatori pentru a tenta sexul de care sunt interesati, care nu stiu cum sa se prezinte intr-o lumina agreabila, care au avut experiente dezamagitoare si ar vrea sa fie mai pregatiti pentru viitor, ii astept la cabinet.
Puteti face programare la 0723 66 64 33, programare@anapapahagi.ro sau prin Formular de Contact.
Despre autor
Ana Papahagi este psihoterapeut cu specializare in psihoterapii scurte, colaborative, orientate pe resurse si solutii si formare teoretica in consiliere cognitiv-comportamentala, forma REBT.
Ana ofera servicii de consiliere psihologica si psihoterapie la Cabinetul propriu, fiind certificata pentru aceste activitati de Colegiul Psihologilor din Romania. In paralel, este trainer, organizator de workshop-uri si are o activitate publicistica sustinuta, articolele sale fiind publicate de site-uri precum psychologies.ro sau lapunkt.ro.