Relatia de lucru sau Devenirea impreuna
Orice inceput de relatie este marcat de nesiguranta. Nu stii daca asteptarile iti vor fi implinite, daca poti avea incredere in celalalt, daca merita sa arați cine esti cu adevarat sau să optezi pentru un rol social care iti este la indemana. Cu atat mai mult, relatia psihoterapeut-client poate fi creatoare de neliniste.
Clientul vine incarcat cu problemele pe care le traverseaza si ii trebuie curaj pentru a-si dezvalui vulnerabilitatile in fata unui strain, indiferent de expertiza si de presupusa obisnuinta a acestuia in a gestiona continuturi psihice negative.
Pe de alta parte, psihoterapeut-ul se intreaba daca abilitatile lui de Hercule Poirot vor putea descalci situatia de viata care i se va prezenta si se simte responsabilizat de misiunea de a ajuta clientul sa ajunga la un mod functional de a aborda viata.
Pentru o relatie de calitate, care sa fie constructiva atat pentru client, cat si pentru terapeut este nevoie de:
- un contract de lucru, prin care sa se reglementeze drepturile si obligatiile fiecaruia (tariful, modalitatea de plata, durata unei sedinte, limitele confidentialitatii, oferirea unei alternative terapeutice pentru situatia in care psihoterapeutul nu poate fi prezent etc.),
- un mod de interactiune bazat pe feedback sincer (clientul ar trebui să poata spune psihoterapeutului daca interventiile incercate nu au succes),
- explicarea detaliata a obstacolelor care pot interveni in travaliul dezvoltarii personale (introspectia presupune efort si, uneori, suferinta),
- evaluarea motivatiei pentru schimbare (psihoterapeutul poate stapani la perfectie diferite tehnici, dar va constata ca niciuna nu are succes, daca clientul nu este pregatit sa faca vreo restructurare in modul sau de gandire si actiune),
- o relatie vie, in care cei doi parteneri intru devenire au drepturi egale, pot comunica neingradit si sunt acceptati neconditionat ca avand valoare,
- certitudinea ca se afla pe un drum ascendent spre cunoastere si sanatate psihica.
Cazanul în care se pregateste supa transformarii are nevoie atat de talentul, cunostintele, atentia si rabdarea psihoterapeutului, cat si de resursele clientului – calitati ca umor, spontaneitate sau moduri creative prin care a reusit sa depaseasca greutatile in trecut.
Clientul si psihoterapeutul vor pasi cu grija prin amalgamul de intamplari relevante, de interpretări si afecte si vor incerca sa inteleaga ce determina disconfortul din prezent si care sunt cele mai bune modalitati rezolutive. Acest drum poate fi parcurs doar daca exista sprijin si incredere in competenta si bunele intentii ale terapeutului.
Una din fricile celor care apeleaza la acest serviciu este transformarea modului lor de a fi intr-unul total diferit, pe care nu l-ar mai recunoaște. Terapeutul trebuie să exploreze inca de la inceput viziunea asupra terapiei, asupra rolului fiecarei parti si să detalieze care sunt beneficiile dezvoltarii personale si sondarii aparatului psihic. Prin clarificarea obiectivelor, se asterne calea care trebuie urmata, precum si rezultatul final.
Ca in orice tip de relatie, partenerii implicati rezoneaza unul cu celalalt in functie de relatiile anterioare. De aceea, in mod special, psihoterapeutul trebuie să monitorizeze daca modalitatile de raportare reciproca sunt sanatoase, daca nu sunt contaminate excesiv de ecourile persoanelor importante din viata lor si cum se pot utiliza eficient transferul si contratransferul.
Relatia psihoterapeut-client trebuie să fie generatoare de schimbare si, in acelasi timp, ranforsatoare, sa dea energie si sa ofere posibilitatea descarcarii emotionale, astfel incat clientul sa se simta incurajat si sustinut. Este o oază de tras sufletul, analiza si punct de plecare catre un mod mult mai fericit de relationa cu sine si cu ceilalti. Din ce in ce mai mult, oamenii sunt interesati sa isi atinga potentialul, sa simta ca viata lor are sens si sunt impliniti, sa traiasca la un nivel ridicat de bunastare emotionala. Legatura puternica din timpul psihoterapiei este temelia unui astfel de vis.
Puteti face programare la 0723 66 64 33, programare@anapapahagi.ro sau prin Formular de Contact.
Despre autor
Ana Papahagi este psihoterapeut cu specializare in psihoterapii scurte, colaborative, orientate pe resurse si solutii si formare teoretica in consiliere cognitiv-comportamentala, forma REBT.
Ana ofera servicii de consiliere psihologica si psihoterapie la Cabinetul propriu, fiind certificata pentru aceste activitati de Colegiul Psihologilor din Romania. In paralel, este trainer, organizator de workshop-uri si are o activitate publicistica sustinuta, articolele sale fiind publicate de site-uri precum psychologies.ro sau lapunkt.ro.